fbpx

İzmir’ in Kurtuluşu ve Mücadele Tarihi

İzmir’ in Kurtuluşu ve Mücadele Tarihi : İzmir’in kurtuluş tarihini yaptığım araştırmalar ve tüm yaşananları derleyip detayları ile yazmayı çok isterdim. Bu yıl yeniden 9 Eylül İzmir’in kurtuluş tarihini coşkuyla karşılamış olmanın sevincini taşıyorum zihnimde. Daima beni zinde tutan ve çocukluğumdan beri geliştirici, uyarıcı etkisi ile birlikte bereketli topraklarımızın üzerinden etkisi asla silinemeyecek özel bir gün bugün.
15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’in Yunan ordusu tarafından işgali tüm Türkiye’yi etkisi altına almıştı. Anadolu’nun en ücra köşelerine kadar düzenlenen protestolar ve mitingler bu tarihi kavşakta yerini özenle almıştır. İzmir’in o yıllardan itibaren Türkiye’nin sembolü haline gelmiş olduğu çok net anlaşılmaktadır.
9 Eylül 1922 tarihi Türk milletinin bağımsızlığının ilanı, birlik, beraberlik ve toprak bütünlüğünün korunması, milli mücadelenin sone ermesi adına çok önemlidir. Türk ordusu tarafından 26 Ağustos 1922’de başlatılan Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşının son bölümü idi.

Bu sebeple 30 Ağustos’ ta Başkomutan Mustafa Kemal Paşa ‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri’ diye bir bildiri yayınlamıştır. Devamında Türk birlikleri, İzmir’e doğru ilerlemişlerdir.
Günümüzde geriye bakıldığında yaşadığımız toplumda önyargılardan kurtulup irdelemelerimizi doğru yapmak ve ortak mirasımızı unutmamak zorundayız. Olayları ve etkileri bakımından milyonlarca insanı ilgilendiren ve heyecan verici tarih, insanlığın ortak eylemidir. Bu heyecanla birlik ve beraberlik adına hiç kimseyi ötekileştirmeden değerlerimize sahip çıkmak hepimizin vatandaşlık görevidir.

İzmir’ in Kurtuluşu ve Mücadele Tarihi

Güzel İzmir’in kurtuluş tarihini burada anlatmak mümkün değil. Bu nedenle sizlerden ricam tüm detayları araştırmanızdır. Amacım günümüzde ve gelecek yeni neslimizin 9 Eylül tarihinin nedenlerini ve sonucunu araştırıp okumasını sağlamaktır. Bu nedenle ana hatların bir bölümünden bahsetmek istedim.
Mustafa Kemal Atatürk’ün 1 Eylül tarihinde verdiği emir ile 18 Eylül 1922 tarihine kadar verilen mücadele ile Yunan askerleri Türk sınırları dışına çıkarılmış ve Çanakkale Boğazı’na kadar hayati önem arz eden stratejik hedefler doğrultusunda İtilaf devletlerinin işgalinden başarı ile kurtarılmıştır. Türk milletinin kazandığı bu zafer sayesinde Mudanya Ateşkes Antlaşma süreci başlamıştır. Mudanya Ateşkes Antlaşması süresinden sonra 24 Temmuz 1923’ yılında imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile Türkiye tam bağımsızlığını elde etmiştir.

Başarı ile kazanılan bu zaferlerden sonra Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk 9 Eylül 1923 tarihinde, halkın birlik ve beraberlik içinde toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına sahip çıkması, omuz omuza mücadeleye devam edebilmesi için bugün 97. yaş gününün kutlandığı kurtuluşun simgesi olan Cumhuriyet Halk Partisini kurmuştur. 9 Eylül sadece İzmir’in değil tam bağımsız bir Türkiye’ olmanın ve öyle de kalabilmenin kuruluş günüdür.
İzmir’ Konak semtinde Hükümet Konağı’na Türk bayrağını dikmeyi başarabilen Şerafettin Bey, Yedek Subay Besim Efendi’nin Kadifekale’ye Türk bayrağını çekmesi ile verilen ölümcül direnişle, güzel İzmir’in işgalden kurtuluşu böylece ilan edilmiş oldu. Başta Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu ölümcül direniş içinde İsmet Paşa, Fevzi Paşa, Mürsel Paşa ve adını saymakla bitiremeyeceğim vatana hizmet eden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Işıklar içinde uyusunlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir