fbpx

Kirpi ve Tilki

Ekonomik, siyasal, kültürel hayatın her boyutunda, kurum, kuruluşlarda, iyi olan çok daha iyinin yolunu keser. İkili ilişkilerin kurumlar ve kuruluşlarda olduğu gibi tam olarak bu mantıkta geliştiğini ve biçimlendiğini gözlemleyebilirsiniz. Bu nedenle ticaret hayatında iş ortaklıklarında evliliklerde strateji sürekliliğinizi devam ettirmeniz şarttır. Yaşamınızın her gelen yılının geçen yıldan daha iyi olmasını sağlayacak stratejileri gözden kaçırmadan izlemenizin önünde engel yoktur. Çünkü sizin gevşek davrandığınız noktalarda çevrenizdeki kişiler izlemeyi elden bırakmadıkları için sizin yerinize yapıyor olacak ve bir anda kontrolü kaptırmış ve durumu takip edemeyen mağdur konumunda kalacaksınız. Partneriniz, personeller, komşular, arkadaşlıklar ilişkilerinizde manipülasyona açık biri durumuna gelmeden/daha fazla gelmeden iletişimlerinizi şirket yönetim öngörüsü ile yönetmeniz gerekiyor. Çünkü: Siz bir kaymaksınız! Sahip olduğunuz tüm değerleri/henüz kendilerinin sahip olamadıkları tüm değerlerinizi “kişisel tatmin aracı olarak kullanarak” yeniden şekillendirme çabalarından vazgeçmez ve sizi tilki kurnazlığında izlerler. Bunun adına sevgili, eş, arkadaşlık, dostluk diyebilirsiniz. Ayrıca bu kişiler siz direndikçe mağduru oynamayı çok iyi bilirler. Bu durumda asla duygularınızla hareket etmeyin. Konuyu özel alanlara taşımak değildi niyetim ancak kısmen ikili ilişkilerde stratejinin önemini vurgulamadan geçmek istemedim. İleri zamanlarda bu konuyu daha detaylı işlemek üzere ben şirket yönetiminde stratejinin önemine dinlediğimiz masallardaki tilkiyle devam edeyim.

Hepimiz tilkileri masallardan tanıyoruz. Bütün masallar kurnaz tilkilerin pek çok numarası olduğunu anlatırdı. İnsanların ve hayvanların davranış biçimlerini merak edip araştırdığımda karınca ile ateş böceği örneğinden çok etkilenmiştim. Karıncanın stratejisi benim pusulam olmuştur diyebilirim. Tilkilerin avcı olmaları, bitmek bilmeyen sonsuz numaraları karşısında kirpinin mücadelesini inceleyip iyi ve mükemmel şirketlerin tilki değil, kirpi stratejisi ile sağlıklı ilerleyebildiğini öğrenmek gerekiyor. Şirketlerin kirpi stratejisi uygulandığında ancak başarıya ulaşabildiğini otuz yıllık iş hayatımda tecrübe edindiğimi söyleyebilirim. Kurum ve kuruluşların ulaştıkları başarı düzeylerinin kalıcı olabilmesi ve ilerleyebilmesi birbirinden farklı kılacak stratejiler geliştirmelerine bağlıdır. Büyümeye, dönüşüme ayak uydurabilmek kurnaz bir tilki gibi değil kararlı bir kirpi gibi harekete geçebilmek önemlidir. Stratejilerde ‘kalıcı sır’ günlük, haftalık, aylık seyreden doğru orantılı bir izlemedir. Çünkü: Bu izleme misyon ve vizyonunu geliştirirken bu uzun yolculuk sürecinde size büyük ödüller getirir. Öneri: Ödüller İçin kirpi stratejisinde usta olmaya bakın ve çevrenizdeki tilkilere dikkat edin. Bu şu demek: Temizlikçi personelin bile manipülasyonuna izin verecek ses tonu, beden dili gibi iletişimlerinize dikkat ederek izin vermeyin. Kurnazlığı ile ünlü olan tilki sizi her an aşağıya çeker çünkü kendi planları çoktan devreye girmiş olur. Tuzak üslupları vardır. Yavaş ve emin adımlarla kademeli ilerlerler. Tıpkı tilkilerin tavukların çevresinde sinsice dolaşması gibi. “Kişisel egosunu tatmin çabası, tek kişilik güç gösterisi ile özel alanlarımıza girmiyormuş gibi ‘tuzak sohbetler’ yaparlar. Günlük haftalık projelerini ekstra projelendirip yaşamınızı kendi çıkarları doğrultusunda yeniden icra ederler. Siz bunun çok geç farkında olursunuz. Çünkü: Siz bir tilki değilsiniz ama kirpi de değilsiniz. Sadece kirpi olduğunuzu iddia eden birisiniz. Tilkiler saldırı stratejilerinde birbirinden farklı ve anlaşılmayacak kadar profesyonel planlar geliştirip avının üzerine atlayacağı en uygun zamanı kollamakta kirpilerden hızlı hareket etmekte daha yeteneklidirler. Kirpiler her zaman için bir tek savunma yöntemi ile tilkiler ise her zaman birden fazla saldırı stratejisi uygulamakta ustadırlar. Ancak kirpiler tüm bu meydan okumalara karşı geliştirdikleri olağanüstü doğal bir yöntemle geliştirdikleri savunmaları ile karşılık vermektir. Burada doğal olan yöntem: Kişilerin doğal yani genetik özellikleri anlaşılmalıdır.

Kirpiler işlerine odaklanırlar, kendilerine yapılan saldırılara, başarıyla uyguladıkları savunma stratejisiyle direnirler. Düşmanca bir davranışla karşı karşıya kaldıklarında içlerine kapanır ve ok gibi dikenleri ile birlikte hiç kimsenin kolay kolay zarar veremeyeceği bir zırh ile top şeklini alırlar. İnsan İlişkilerini, kurumları ve kuruluşları incelediğimizde tilkilere ve kirpilere ait davranış ve strateji içinde hareket ettiklerini görebiliriz. Tilkiler karmaşık dünya ile birlikte kendi “karmaşık dünyalarında” birden fazla şeyin peşindedirler. Bu yüzden tilkiler misyonsuz, vizyonsuz ve dağınıktırlar. Kirpiler ise karmaşık dünyayı, faydalı bir tek misyon, bir tek vizyon doğrultusunda, yalınlaştırarak algılarlar. Kirpilerin bu yalın stratejileri, tilkilerin karmaşık stratejilerinden çok üstündür. Çünkü,: Tilkiler kurnazlık, kirpiler ise içtenlik stratejisine odaklanırlar. Başarılı kişiler, başarılı kurumlar, başarılı kuruluşlar kirpinin stratejisini izlerken, başarısız, ortalama, vasat kişiler, kurumlar, kuruluşlar tilki stratejisini izlerler. Mevlana, Yunus, Adam Smith ve Weber’i incelediğimizde hepsinin ortak özelliklerinin karmaşık dünyayı algılamayı ve değerlendirmeyi kolaylaştıran, yalın kirpi stratejilerine sahip olduğunu açıkça görebiliriz. Büyük başarılar derin düşüncelerin yalınlaştırılmasından kaynaklanırlar. Derinliğin olmadığı yerde yalınlık yer bulamaz. Yalınlığın olduğu yerde, dağınıklığa, karmaşıklığa ve tutarsızlığa yer yoktur. Bilenler yalınlaştırırlar, yalınlaştıranlar bilir. Önerilerim: Üzülün ama bunu kahra dönüştürmeyin. Öfkelenin ama ileri boyutlara, nefrete, şiddete taşımayın. Başkalarının kafasındaki yaşadığı kültürün mağduru olmayın. Kısaca: Öfkeye, aşırı mutluluğa, korkuya, üzüntünün akıntısına bırakmayın kendinizi. Çünkü tüm bu duyguların yoğunluğu güvenli limanlar değildir.
Konu ile ilgili düşüncelerimi burada noktalamadan önce Dünya emek hareketinin 1 Mayıs Mücadele ve dayanışma günümüzü sevgi ve saygılarımla kutlarım.

Şafak Sol

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir