Şafak Sol, güzellikte geleneksel algıyı yıktı
Nihat AK / YENİGÜN – Bir buçuk yaşında ailesiyle birlikte Çeşme’ye yerleşen Şafak Sol, Gültepe Toros İlkokulu’nda başladığı eğitimine Gültepe Ortaokulu , İzmir 50 Yıl Anadolu Lisesi’nde devam etti. Küçük yaşlarında gazeteleri koklayacak kadar medyaya sevdası olan Sol, şunları söyledi: “Babam günde 4-5 gazete alırdı. Babamın gazete okumasını kollardım. Ben de gazete kokusunda kaybolurdum. ‘Büyüyünce ne olacaksın’ diye soranlara gazete ile ‘iş kadını’ başlığını gösterirdim. Kadın ve iş kadını arasında bağlantı kurardım. Meslekleri ve insanları gözlemlerdim. İp uçları arardım. Komşu anneme ‘Rana aynı bir hâkim gibi’ demişti. Rana diğer adım çok severim”.
YENİLEMEK HİÇ KOLAY OLMADI
Bir kültür algısını yenilemenin hiç kolay olmadığını belirten Sol mesleğine dair şu bilgileri verdi: “Lisede diye sorsaydınız ‘beden eğitimi öğretmeni’ derim. Emekçi herkes rol model benim için. Türkiye’de şirket kurup girişimde bulunan ilk kişiyim. Kurumsallaşması geç kalan sektöre oluşum çabası gerekiyordu. Kadınlar eşlerini, nişanlısını, damadını, erkek kardeşini, iş arkadaşlarını getirmek istediğinde evet, tabii gelebilir denilen bir yenilik. Mesela ‘ben oraya geldiğimde erkek olacaksa gelmem’ ya da ‘ben geldiğimde orada kimse olmasın’ talebi olan bir kültürün algısını yenmek hiç kolay olmadı.”
Kendisinin iş kadını olma hayaline karşın annesinin doktor olmasını arzu ettiğini ama bir yönüyle annesinin hayalinin de yerine geldiğini Sol, şu cümlelerle anlattı, “Hekimlik mesleğini tanımak için İzmir Tepecik Hastanesi’nde doktor olmakla ilgili gözlem yaptım. Bitkin ve çok yorgunlardı, insanlara ölüm haberlerini vermek zorunda olduklarını da gördüm ya da ölüm haberi aldıklarında ellerindeki hastayı bırakamayacaklardı. Epidermis’i ilk açtığım aylarda bir şeyi fark ettiğimde tüylerim diken diken olmuştu. Bizi seven ve sevdiklerimiz üzerinden yaşamlarımızın ve yaşamların biçimlendiği inancım yüksek. Bu anı yaşamış olmayı olumlama olarak görüyorum.”
HAYATIMIN MİMARI OLDULAR
Annesi ve teyzelerinin yaşamındaki önemine vurgu yapan Sol, “Altın bileziğim çok benim. Uluslararası metal tasarımı ve yapımı, dikiş ve moda tasarımı diplomalarım var. Ayrıca yapma çiçek öğretmeniyim. Girişimcilik üzerine menti yetiştiriyorum. Girişimci olmak isteyenlere mentorluk yapıyorum. Annem ve teyzelerim ortaya böyle bir kadın çıkardılar. Teyzelerimin anneme duydukları sevgi ve korumacı yaklaşımları hep birlikte ‘hayatımın mimarı’ oldular diyebilirim. Öğrenmeye açık olma ve sorumluluk alabilme ruhumu keşfetmeleri yönlendirmelerinde etkili olmuş olabilir” dedi.
İş hayatına korunaklı bir yaşam alanında başladığını belirten Şafak Sol, “İnsanlar ve ticarette tecrübem yoktu. Evimizin üç etrafı semt pazarları ile çevriliydi. Eğer bu pazarlarda satış yaparsam sorun yaşamam diye düşündüm ve ilkbaharda pazar ve Tarihi Kemeraltında esnafa toptan ihraç fazlası malları sattım. Tekstil ve turizm şirketi kurdum. Şirkete sağlık sektörünü ekledim. 6 yıl önce SHAFAK markası ile metal tasarım ve satış sektörüne girdim. Turizm ve sağlık alanlarında oğlum Okan’da bayrak. Tekstil, metal tasarım ve pazarlama şirketi SHAFAK markasının yöneticiliğini yapıyorum ”şeklinde konuştu.
HUZURA ERMEK KOLAY OLMADI
Çocukluğundan bu yana güne çok erken başlayan, yoğun çalışma temposunda uykusuz günler geçiren Sol, sektörünün değişimi ve dönüşümü için de önemli adımlar atmış durumda. Şafak Sol, iş hayatında dik duruşların önemini şöyle anlattı, “Bugün dünyada ve ülkemizde güzellik-bakım ve sağlık sektörünün bulunduğu noktaya baktığımda huzur hissediyorum. Kolay olmadı. Bu süreçlerde birçok zorluğa maddi manevi direndim. Yeri geldi arabamı sattım, yeri geldi evimi sattım. Para harcadım. Çünkü Epidermis’i kurduktan 6 ay sonra kapatmayı düşünmüştüm. 6 ay içinde kuruma gelen insanların çaresizliğini görünce sorunları için çözüm olacak ne bir yatırım, ne bir eğitim ne bir çaba yoktu. Hiç unutmam bu düşüncelerle bir banka ziyaretim dönüşü Karşıyaka/Bostanlı parkında bir bankta oturdum. Kendime geldiğimde bir saate yakın ağlamış olduğumu fark ettim. O parkta, o bankta ne oldu bilmiyorum, ayağa kalkıp ellerimle gözyaşlarımı sildim. Kendi kendime söz verdim. “Ben herkesin yaptığını gibi değil, yapmadığını yapacağım” dedim. İş yerine döndüğümde ağladığım fark edilmişti. O günden sonra arkaya bakmadan devam ettim. Şimdi anlıyorum çılgın, macera dolu ve müthiş yorucu bir karar aldığımı. İş kadını Şafak Sol, seçimleriniz imzanız oluyor. Eğer çöpçü olsaydım o sokağı da çok temiz yapardım.”
DİJİTALLEŞMEYE ENTEGRASYON ŞART
Ülkemizdeki sağlık sektörünün geleceği hakkında önemli görüşlere de sahip olan Şafak Sol, “Türkiye’de sorunların geçici olarak askıya alınma durumu var. 30 yıllık sağlık hizmeti sunan ve konusunun profesyoneli olarak söylüyorum. Dünya Sağlık Örgütü; “insanların ruhsal, sosyal ve bedensel olarak iyi olma hali.” diye tanımlıyor sağlığı. İnsanlığın temel ihtiyacı sağlığın teknolojide dijitalleşme ile entegrasyon güncellemeleridir. Hastanelerin hijyeni, havalandırma sistemleri önemli. İnsanların yoğun bakımlarda hasta odalarında yeterli nefes için haftalık aylık periyotlarda sistemlerin temizliği ve bakımlarının yapılması. Yenilenmesi gündeme alınabilir”dedi.
“KOLAYI SEÇMEDEN KENDİNİZİ GELİŞTİRİN”
Pişmanlıklarının olmadığının altını çizen Şafak Sol, gençlere yönelik önemli tavsiyelerini şu sözlerle dile getirdi: “Pişmanlık değil şaşkınlıklarım çok. ‘Her şey ruhunla güzel’ Pişmanlık yok. Çünkü herkes an itibarı ile sahip olduğu kapasiteyi kullanır. Para için çalışma duygusunu bilmiyorum. Gençlere önerim: Üşenmesinler, şikayet etmesinler, geleceğin ilk 100 mesleğini incelesinler. Kadınlar kolayı seçmeden kendilerini geliştirip iş yaşamında olmalı.”