fbpx

Aranan elemana ihtiyaç var

Aranan elemana ihtiyaç var Çağımız, dijital çağ…

Dijital dönüşüm zamanı; yapay zeka, endüstri 4.0, nesnelerin interneti, 3D yazıcılar… Baş döndüren bir hızla akan değişim sürecinde bu dijital dönüşüme ayak uyduramayanlar geride kalıyor.

Gençlerin, ömürlerinin geri kalan kısmını geçirecekleri mesleklerini seçerken de günümüz koşulları yerine 10 yıl, 20 yıl sonrasını düşünmeleri gerekiyor.

Gerek Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İzmir İl Kadın Girişimciler ve İcra Kurulu üyesi, gerekse çeyrek asırdır İzmir ekonomisine katkı sağlayan bir işveren olarak derim ki; “Mesleki eğitim ülkenin geleceğine yatırımdır.”

Aranan elemana ihtiyaç var

Mesleği ve vasfı olmayan bir kişinin iş bulabilme olasılığı her geçen gün azalıyor. İşletmeler kalifiye eleman sorunu yaşadığı gibi ülkede belirgin bir nitelikli ara eleman açığı var. Tam bu noktada hayata atılmaya hazırlanan bireylerin ilgi ve yeteneklerine göre mesleki eğitime yönlendirilmesi büyük önem taşıyor.

Öncelikle ailelere tavsiyem; “Çocuğum üniversite mezunu olsun da ne okursa okusun fark etmez!” demeyin. Çizime meraklıysa çizime, tekniğe meraklıysa tekniğe; evladınızı sahip olduğu yeteneğine göre değerlendirerek mesleki eğitime yönlendirin. Ayakları yere sağlam basan bir mesleki eğitim almasını sağlayın. Emin olun sonunda hem siz, hem de çocuğunuz kazançlı çıkacaktır.

Burada sisteme büyük ölçüde sorumluklar düşüyor. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde öğrencilerin yüzde 70’i meslek liseleri, yüzde 30’u ise üniversitelerde eğitim görüyor. Bizde ise tam tersi söz konusu. Bu noktada köklü bir değişikliğe ihtiyaç var. Öğrencilerimize ortaokul çağlarından itibaren meslek sahibi yapabilecek programlar uygulansa, bu yöntem onu kalifiye eleman statüsüne taşıyacaktır. Sektör temsilcileri, eğitimciler, sivil toplum kuruluşları ve kent önderlerinin bir araya gelip ortak akıl ve kolektif bilinç doğrultusunda düzenleyeceği çalıştaylarla bu sorunun üstesinden gelebiliriz.

Gelelim gençlere… ‘TOBB Geleceği Yazan Kadınlar Projesi’nde girişimci kadınlara mentorluk yapan bir iş insanı olarak en çok hangi mesleği istiyorsanız ona yönelmenizi tavsiye ederim. ‘Yaşadığınız şehir neresi, o bölgede iş kollarının zenginliği nedir, mezun olunca nerede ve nasıl iş bulabilirim?’ sorularının doyurucu cevaplarını bulun. Çevrenizi gözlemleyin. Sakın başkalarının tercihlerinden etkilenmeyin. Ancak cebinizde bulunsun. Elbette üniversite okumak güzel. Mezun olduktan sonra iş bulamamak da var. Severek yapabileceğiniz bir meslek yüksek okulunu seçip mezun olabilirseniz iş bulma imkanınız artar. Bu noktadan sonra işverenler sizi değil, siz işvereni seçer noktaya gelirsiniz. Hem sonra illa ‘Ben üniversite okuyacağım’ diyorsanız, meslek lisesini bitirdikten sonra da bu amacınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Aranan elemana bugün de ihtiyaç var, yarın da…

Kalifiye eleman olmak altın bileziktir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir