CHP’NİN Tarım Zirvesi Yansımaları
CHP’nin ve Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ”Köylü Milletin Efendisidir’ sözünü elbette hepiniz biliyorsunuzdur.
Atatürk bu sözü söylerken neyi anlatmak istemiştir. İsterseniz önce bu sözün nasıl doğduğundan bahsedeyim sizlere;
“Köylü Milletin Efendisidir” Sözü Nasıl Doğdu?
1913 yılında Mustafa Kemal, İttihat ve Terakki Cemiyeti üyeleriyle yaşadığı fikir ayrılıkları sebebiyle, Enver Paşa tarafından Sofya’ya askeri ataşe olarak gönderilir.
Bulgaristan henüz 5 yıllık bir ülkedir.
Bir pasta hane vardır Sofya’da. Diplomatik erkân genel olarak o pasta hane de kahvaltı yapmaktadır. Atatürk de orada yapar kahvaltısını.
Bir sabah bir köylü girer pasta haneye.
Bohçası vardır yanında, bırakır bir masanın yanına, oturur.
Bir garson gelir, köylü süt ve kek ister.
Garson ise köylünün pasta haneden ayrılmasını ister.
İtiraz eder köylü.
Birkaç garson daha gelip tekrarlarlar dışarı çıkmasını.
Köylü öfkelenir ve bağırmaya başlar.
“Senin sattığın sütü ben üretiyorum. Senin sattığın pasta, börek, çöreğin ununu ben üretiyorum. Peynirini, yoğurdunu ben üretip veriyorum. Pasta haneye koyduğun meyveyi ben üretiyorum ve sen benim ürettiklerimi bana vermiyorsun öyle mi? Hayır çıkmıyorum ve kahvaltımı burada yapacağım!” der.
Herkes suspus olur.
Köylünün istedikleri masasına gelir, kahvaltısını yapar ve bir miktar parayı masaya fırlatarak çıkar ve gider.
Tüm her şeyi izleyen Mustafa Kemal, küçük kareli not defterine şu notu düşer. “Bir gün benim köylüm de bu köylü gibi olursa millet olduk demektir.”. Ve ekler:
” KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR”.
Atatürk’ün büyük dahi bir asker, büyük bir devrimci devlet adamı olduğu genellikle bilinir; fakat Atatürk’ün aynı zamanda büyük bir kooperatifçi olduğu pek bilinmez.
İşte bu görüşten yola çıkarak, CHP, hem Türk Tarımının kalkınmasına katkı sağlamak CHP’li belediyelerin tarıma verdiği desteklerin değerlendirilmesi, kamuoyuna tanıtılması ve bundan sonraki yol haritasının belirlenmesi amacıyla “tarım zirvesi” düzenledi.
Zirveye CHP’li 160 belediyenin yanı sıra, 300’ün üzerinde tarım kooperatifi katıldı. Ayrıca belediyeler ve kooperatiflerin tarımsal ürünleri fuar alanında sergilendi.
CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Tarımsal Kalkınma Zirvesi’nde adil, sürdürülebilir ve başta üretici olmak üzere Türkiye toplumunun tüm kesimlerinin yararına bir tarım politikası oluşturmanın önemine vurgu yaptı.
Zirveyi yakından takip ettim, görüş ve önerilerimi de CHP’nin yetkili makamlarına illettim. Tarım zirvesinde özellikle kadınlarımızın oluşturduğu kooperatifler çok göz doldurdu. Satışın yasak olduğu zirvede, ürünlerin organik, doğal olmasının yanı sıra stantların temizliği ve sağlık bilgisi kurallarına uygun olmasını takdir etmeden geçemeyeceğim.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve A takım kadrosu Belediyelerin kurduğu tüm stantları teker teker ziyaret ederek Belediye Başkanlarıyla hem sohbet etti, hemde Türk tarımının gelişmesi için neler yapılması gerektiği hakkında görüşlerini aldı.
Ne demiş atalarımız “mükemmel iyinin düşmanıdır”.
İlk tarım zirvesi çok iyi organize edilmiş ama CHP her zaman mükemmeli aradığı için bir dahaki tarım zirvesinin daha mükemmel olacağını söyleye bilirim